Hebben kinderen een probleem met lezen of ligt het probleem ergens anders? Snappen we de taal en het leesgedrag van kinderen nog wel? Kinderen/ jongeren spreken (online) een geheel eigen taal. Een taal die veelal bestaat uit afkortingen, verbasteringen, Engelse termen en iconen.
Wtf…
Ouders / verzorgers…._ _boomers, kunnen deze jongere generatie taal-technisch niet meer bijbenen. Naast de NT1-er, de NT2-er, bestaat er dan ook een serieuze groep NT3-ers. De zogenaamde online analfabeten.
En die moeten wel heel dringend geholpen worden!
Naar aanleiding van een brainstorm met kinderen in samenwerking met Witgoed en van Bontewas is de oplossing nu nabij!
In samenwerking met kinderen uit groep 7-8 ontwikkelen we een ONLINE NT3 taalcursus. Denk aan leuke filmpjes/ kwisjes op een online-platform en een ludieke trailer (korte pr film) om het probleem en de oplossing (NT3 taalcursus) met een knipoog te duiden.
De cursus bestaat uit 3 delen:
- Emoticons
- Afkortingen
- Straattaal/meertaligheid/taal/spelling
Elk filmpje start met een intro van het probleem, vertelt door kinderen. Daarna begint de cursus.
MEEDOEN?
Willen jullie meewerken aan het maken van deze online cursus voor ouders? Vertel ons het probleem en werk mee aan deze toffe productie. Hebben jullie voorbeelden van taalstumpers die hulp nodig hebben? Kunnen jullie deze mensen helpen en uitleggen voor de camera hoe je wel goede appjes stuurt, welke afkortingen er toe doen en wat je vooral als ouder niet hoeft te weten… En kunnen jullie ze les geven in het gebruik van straattaal en Engelse woorden?
Durven jullie het aan? Dan komt ons camerateam graag naar jullie toe. Wij brengen het decor, camera’s en regie mee en jullie durven en mogen voor de camera verschijnen. We blijven maar kort, een half uur per groep zou genoeg moeten zijn.
Onze redactie is open vanaf nu, aanmelden kan tot 1 juni door een mail te sturen aan info@cultuurpad.nl
Het camerateam reist rond tussen 1 juni en 14 juli.
Vraag vooral van tevoren toestemming aan schoolleiding en ouders of iedereen die meedoet op film mag. De cursus wordt uiteindelijk online gepubliceerd (eigen website, socials, youtube).