En niet als spruitjes eten…
Hoe maak je taal en vooral lezen aantrekkelijker voor kinderen? Er zijn talloze voorbeelden van projecten en acties om het lezen te bevorderen en meer leesplezier te creëren. Toch geven de cijfers aan dat dit niet het geval is en vragen scholen om tips om het leesplezier te vergroten.
Daarom komen we in actie! In deze expeditie gaat een groep creatieve denkers en makers samen met onderwijsmensen zich buigen over de vraag hoe lezen hip kan worden.
Hoe bevorder je lezen? Hoe maak je lezen leuker? Op zoek naar antwoorden om het leesplezier en de taalontwikkeling van kinderen te bevorderen met creatieve interventies, acties en een toffe campagne.
- Het belang van lezen is het uitgangspunt. Wat is het nut?
- Concentratie, motivatie, enthousiasme creeren.
- Samen lezen, momenten creeren om te lezen.
- Lezer wordt maker.
- Gamification inzetten
- Boektok
- Leger ambassadeurs
- 10 minuten ideeen voor thuis
De LEESBRIGADE
De leesbrigade
Een groep creatieve denkers en leesspecialisten gaan brainstormen over hoe het wel kan.
Vanuit een creatieve blik, out-of-the-box aan de slag om leesverrasingen en nog veel meer toffe creatieve acties te bedenken.
De leesbrigade bestaat in den beginne uit: Zef Mertens, Henriette Stroeken, Ankie Rutten, Hannelore Rubie (de vrienden van Bibi), Luc Verhaegh en Gies Backus.
De ideeen worden – in een later stadium- aangevuld met ideeen van kinderen zelf. Dit organiseren we in samenwerking met een aantal scholen.
Deze expeditie is gestart bij basisschool ’t Spick in Beesel en basisschool de Groenling in Panningen. In samenwerking met bibliotheek Maas en Peel en diverse cultuurmakers. De komende maanden wordt de expeditie uitgebreid naar meer scholen die vragen hebben gesteld rondom leesplezier en motivatie.
BASISSCHOOL ‘T SPICK (update)
Basisschool ’t Spick zet extra in op lezen. Met focus op leesplezier en motivatie. In het voortraject hebben we twee leeshuisjes laten maken om meer fijne leesplekken op school te creëren, is het aantal boeken in de schoolbieb uitgebreid en zijn opdrachten bedacht om lezen aantrekkelijker te maken.
Actie 1:
We hebben een kunstenaar opdracht gegeven een object te maken dat symbool staat voor leesplezier. In haar object gebruikt ze tekeningen van kinderen. Het werd een groot stoffen boek gemaakt door kunstenares Krista Smulders. In het boek zitten vakjes waar kinderen dagelijks leeschallenges en opdrachten uit kunnen halen.
In oktober worden deze boeken (1 voor OB en 1 voor BB) op school gebracht en samen met het team en kinderen gevuld met opdrachten.
Het was erg leuk om twee fantasierijke kaften te maken met de tekeningen van de kinderen als inspiratie. Zo heeft de bovenbouw nu een boek met o.a. een kasteel, draak en tovenaar erop afgebeeld en bestaat de kaft van het boek voor de onderbouw o.a. uit een groot piratenschip met een abstracte koe in de wei.😁
De twee grote tuftboeken zijn inmiddels helemaal klaar en kunnen in gebruik worden genomen door de school. Ieder boek heeft 45 vakjes van 17cm bij 17cm waar leraren de opdrachten in kunnen stoppen.






Actie 2:
Ophalen ideeën kinderen, wat vinden ze nu zelf? Hoe gaat dit eruit zien… Belangrijk is dat in de uitwerking of verfijning van het idee kinderen betrokken worden. Kinderen en team gaan aan de slag met het vullen van het boek.
Actie 3:
Lijst met 101-toffe dingen. We nodigen een groep creatieve denkers uit om vanuit een creatieve blik, out-of-the-box om leesverrassingen en nog veel meer toffe creatieve acties te bedenken.