Casus: Aanleiding van het ontwikkelen van deze creatieve interventie was de vraag van 2 scholen rondom thema groepsvorming, meidenvenijn, etc.

Graag zouden wij gebruik maken van een (kort en preventief) aanbod m.b.t. de rolverdeling in een groep, meidenvenijn, en aandacht besteden aan deze sociaal emotionele ontwikkeling. We willen het in de groep bespreekbaar maken zonder uit te gaan van ‘een probleem’ of de lading te groot te maken. Wij denken dat het goed is om in deze leeftijdsfase tijdelijk wat extra aandacht te hebben voor de groepscohesie bij de meiden in de groep. De jongens ook betrekken in de aanpak. Er is niet echt een probleem in deze groep (kleine voorvalletjes, maar niets noemenswaardigs). We willen preventief aan de slag.
Antwoord Code Rood brigade – pilot
Deel 1 > Ontwikkelen van de aanpak en testen /pilot op 2 scholen in september 2023
Deel 2 > Hoe maak je het werkbaar voor scholen? Hoe kan een leerkracht dit zelf doen zonder maker?
Doelen pilot (voor leerlingen):
- Inzicht krijgen in de verschillende rollen binnen een groep
- Bewustwording van de eigen rol en de invloed ervan op de ander.
- Inzicht krijgen in je eigen kernkwaliteiten en hoe je deze kunt leren inzetten.
Uiteindelijke doel na pilot:
- Handvat voor een lesprogramma/creatieve werkvormen uit te voeren door groepsleerkracht | werkvormen/interventies krijgen die aansluiten bij onderwijs, maar verder out of de box zijn
- Groepsvorming nieuwe stijl… (mix van inhuur en opdrachten)
- Eindproducten > Afbeeldingen/filmpjes van de rollen. Preventief programma voor groep 6-7-8, in te zetten op alle scholen (in kader gouden weken en daarna)
- Introductie met theater of filmpjes van theater.
- Werkvorm samen met kinderen uit te denken en proberen.
OPZET VOOR PILOT 1
Les 1 > introductie door theater, kennismaking met de rollen in een groep (zie achtergrondinfo)
D.m.v. spel en theater aan de slag om de rollen uit te lichten en bespreekbaar te maken (stop en play). Jongens worden ook meegenomen in het geheel. Inzet met humor (eventueel experiment kuddegedrag doen)
Les 2 > vervolg met theater: achtergrond over de rollen, positief/negatief (kunstenaar al aanwezig) – inzicht in de eigen kernkwaliteiten en groepsvorming
Les 3 > Verbeelden van de rollen (beeldend en film)– wat is mijn kwaliteit, welke rol, welke ‘force’ heb jij? Met een kunstenaar aan de slag om je eigen kwaliteit beeldend vorm te geven. Dit zou ook kunnen met filmpjes (tiktok-achtig) waar de groep hun eigen rollen neerzet.
Les 4 > vervolg van het maakproces
Les 5 > vervolg van het maakproces
Les 6 > afsluiten en presenteren
Evalueren en bijstellen
Rol leerkracht tijdens pilot: observeren, feedback geven, evalueren, suggesties voor vervolg, wat heb je nodig voor vervolg?