108 leerlingen | alle groepen
Onderzoeksvraag: We willen mediakunst integreren binnen ons onderwijsconcept waar we werken met leerarrangementen.
Doel: dichterbij het nu / de realiteit komen en de wereld dichterbij halen op een moderne manier.
Twee sporen:
Inzetten in leerarrangement ICT en programmeren
Wordt uitgevoerd door Selina, leerkracht/ICT. Doet van alles: makey, makey, diverse bots, leskist vanuit Kerobei, hebben VRbril, greenscreen. Werken in blokken, leerlingen kiezen zelf voor een leerarrangement. Soms is invulling thema-gebonden. Cecile maakt kinderen tot ICT-ambassadeurs, die brengen hun expertise over aan de rest van de groep.
Selina wil graag in haar leerarrangement aan de slag met Robotica, Gamification en Creatief Programmeren (verdiepende route/echte uitdaging).
Inzetten in de groep, binnen thema’s /kernconcepten
Uitdaging: team het gevoel geven dat het niet extra is maar in plaats van, verrijkend voor je thema, je lessen. Team staat open voor nieuwe ontwikkelingen maar zijn geen experts dus hebben zeker begeleiding nodig. Motto: van OJEE naar OJA!
Plan van aanpak
Stap 1: verwondersessie team
In deze verwondersesssie gaan we aan de slag met de spullen die er al zijn; de kist van Kerobei en vanuit het thema/kernconcept periode 4.
Studieochtend op 27 maart 2019. Bekijk hier het programma en een verslag.
Stap 2: aan de slag
Spoor 1: afhankelijk van de opbrengst van de verwondersessie en ervaringen team. Vraag stellen aan einde verwondersessie: hoe nu verder? Wat heb je nodig om hiermee in je thema’s aan de slag te gaan? Met die input vervolg stap bepalen.
Spoor 2: Selina gaat in haar leerarrangement aan de slag met een mediamaker.
Vraag: In mijn leerarrangement zou ik graag aan de slag gaan met gamificiation en dan met de leervraag: Hoe kan ik een stuk leerstof combineren met gamification zodat de kinderen bezig zijn met wat ze leuk vinden maar er ook leerontwikkeling ontstaat?
Challenge: hoe kunnen we de essentie van Fortnite gebruiken voor het onderwijs?
Deze challenge wordt in 2020 opgepakt.